Water

De omgang van de Nederlanders met ‘hun’ water is voor buitenlanders fascinerend – zelfs voor een buitenlander als ik die al meer dan dertig jaar in Nederland woont.

Kijk en luister naar mijn multimediatour ‘Water’ waarin ik samen met watergezant Henk Ovink, boer Nol Hooijmaijers en Florian Boer van de Urbanisten de rol van water in Nederland bespreek.

Etalage:

In 2012 schreef ik ‘Zoet&Zout: Water en de Nederlanders’, een boek waarin ik laat zien hoe Nederland zijn steden en landschap opnieuw ontwerpt om het hoofd te bieden aan het veranderende klimaat. In het hoofdstuk ‘De Natte Stad’ kun je lezen hoe steden veiliger én leefbaarder worden.

Op TEDxZwolle gaf ik een lezing over water. Kampen ligt aan de IJssel en moet zijn historische binnenstad tegen hoogwater beschermen. Dat gaat nog net zoals vroeger, met schotten, soms dwars door huizen heen. Kijk de lezing hier terug.

Dijken zijn niet alleen een voorziening om water tegen te houden, ze zijn ook tekens in het landschap waar herinneringen zich aan vasthaken: eerste kus, lopen tegen de wind in. Voor het boek Dijken van Nederland van LOLA Landscape Architects schreef ik over de dijk als een bron van innovatie. Lees m’n essay ‘Van blaren tot sensoren’ hier.

Ik word vaak gevraagd om in het buitenland lezingen over nieuwe inzichten in het ontwerpen met water te geven. Zoals voor de conferentie van ‘What Design Can Do’ in Sao Paulo, Brazilië – notabene een stad waarin het water inmiddels op rantsoen is. Kijk hier de video van mijn lezing ‘Salty water, sweet city’.