Wonen

Wonen in de stad draait soms meer om een goede investering dan om een fijn huis. Welke partijen spelen nu mee in het spel van de oververhitte woningmarkt? Wat betekent een huis nog voor Nederlanders?

Kijk en luister naar mijn multimediatour ‘Wonen’ waarin ik samen met socioloog Arnold Reijndorp, architect en Bijlmer-believer Pi de Bruijn en fotograaf en Vinex-bewoner Theo Baart, onderzoek hoe het wonen een weerspiegeling is van de heersende ideologie.

Etalage:

In advertenties voor dure appartementen in Londen gaat het alleen over return on investment, nooit over een ‘home’. Londen is een succesvolle stad – maar voor wie?, vraagt David Madden, socioloog aan de London School of Economics, die bij mij te gast was in de eerste editie van HEYU Urbans, zes talkshows voor de OBA naar aanleiding van Nederlands EU-voorzitterschap. Kijk hier een opvallend fragment uit het interview terug.

Steeds meer gezinnen kiezen ervoor om in de stad te blijven wonen. Nabijheid van werk en vrienden is belangrijker dan ruimtegebrek. Hoe kan de stad aan hun wensen voldoen Kindgericht ontwerpen wordt een noodzaak. Lees hier mijn essay voor de Groene Amsterdammer ‘Een bakje babyccino’.

Wat worden de grote opgaven voor de architectuur in een tijd waarin architectuur meer draait om sociale interventies dan om het ontwerpen in de klassieke zin? Voor De Gids schreef ik een essay over de architect als ontwerper en stedenbouwkundige, maar ook als buurtwerker en activist. Lees hier het essay.

Verbeter de stad en begin bij jezelf: twee jonge mensen bedachten dat het leven in de stad beter wordt als mensen elkaar spreken. Met een goed idee en een minimum aan middelen ontstond het Bankjescollectief, ‘het grootste openluchtcafé ter wereld’. Lees hier mijn stuk over het Bankjescollectief in NRC Next.

Voor Nederlanders staat een tweede huis in Frankrijk symbool voor het goede leven: ruimte, rust, authenticiteit, natuur. Daarover maakte ik samen met fotografen Theo Baart en Sake Elzinga het boek ‘Huis in Frankrijk: Nederlanders en hun maison de campagne’. Hier kun je mijn essay ‘De Droom’ lezen, met een selectie foto’s van Theo Baart.
Nadert de droom van het Franse buitenhuis zijn houdbaarheidsdatum?