Tracy Metz

foto-tracy
Foto: Niels Blekemolen

Tracy Metz is journalist, auteur, presentator – en winnaar van de Grote Maaskantprijs 2016.

Tracy komt uit Californië en kwam na haar studie Frans en Spaans naar Europa. De goedkoopste bestemming die dag was Amsterdam, en na enkele jaren van omzwervingen door Europa en Azië vestigde ze zich in 1980 in Nederland. Het verschil tussen het stedelijke model van het uitgestrekt Los Angeles en de compactheid van Amsterdam heeft – achteraf bezien – haar interesse gewekt voor architectuur, stedenbouw en landschap. Oftewel: de invloed die onze omgeving heeft op het leven dat we er leiden.

Ze begon als leerlingverslaggever bij Het Parool en werd vervolgens door NRC Handelsblad gevraagd, waar ze 26 jaar redacteur is geweest. Daarnaast heeft ze diverse boeken geschreven, vaak in samenwerking met fotografen, o.a. over snelwegen, natuur, leisure en water.

In het academische jaar 2006-’07 was ze Loeb Fellow aan de Harvard Graduate School of Design. Deze fellowship biedt Harvard sinds 1970 aan tien mid-career professionals per jaar, om nieuwe kennis, contacten en inspiratie op te doen op het gebied van de gebouwde en natuurlijke omgeving. Daarna is ze nog een aantal jaar aan de GSD verbonden geweest als visiting fellow.

In 2012 heeft ze zich als zelfstandige gevestigd. Ze schrijft voor NRC en De Groene, heeft een eigen live talkshow en digitaal magazine ‘Stadsleven’ over stedelijke thema’s en is directeur van het Amerikaanse cultureel centrum in Nederland, het John Adams Institute.