Energie

We staan op de drempel van een omwenteling. Een tijdperk waarin duurzaamheid niet alleen als een morele verplichting geldt, maar ook ‘big business’ wordt. Wat zijn de kansen voor de stad?

Maarten Hajer, hoogleraar Urban Futures in Utrecht en curator van de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam, vertelt in Stadsleven over de onlosmakelijke rol van duurzaamheid in de nieuwe economie. “We will be green or we will not be.” Kijk hier mijn gesprek met hem.

De meeste auto’s, ook elektrische, staan meestal stil. Ze kunnen dan een waardevolle bron van energie zijn, bijvoorbeeld voor de huizen eromheen. Met zijn project LomboxNet heeft Robin Berg uitgevogeld hoe je die energie uit de batterijen en in de huizen in de wijk krijgt. Hij staat klaar om het laadsysteem voor zonne-energie over heel Nederland uit te rollen. In deze video kun je mijn interview met hem terugkijken.

Als visiting fellow aan Harvard’s Graduate School of Design organiseerde ik een ontwerpstudio voor studenten over waterbeheer in en rond Dordrecht. Hun voorstellen hielden een ware paradigmawisseling in. “De economie en de energievoorziening zijn niet te scheiden van de ecologie.” Lees hier mijn reportage hierover in de Blauwe Kamer: ‘Radicale oplossingen voor het water in en om Dordrecht’.