Met de komst van digitale technologie staat het leven in de stad op z’n kop. Soms sluipend en ongemerkt, soms met orkaankracht die hele sectoren ineens omver blaast, maar hoe dan ook: de impact van technologie op de stad is één van de belangrijkste ontwikkelingen van nu. En het laatste woord is er nog lang niet over gezegd.
Steden bestaan bij gratie van handel en ontmoetingen, en met de opkomst van het digitale domein is het leven in de stad op beide gebieden totaal veranderd. Voor de Groene Amsterdammer, mediapartner van mijn talkshow Stadsleven, schreef ik een essay over betekenis en gevolgen van de interactieve stad.
Technologie kan steden smart maken, maar ook dom. Algoritmen ontnemen ons onze sociale intelligentie, vindt de beroemde Amerikaanse socioloog Richard Sennett. Dat moeten we de machinerie niet verwijten, het is aan ons wat we ermee doen. “Het wordt de hoogste tijd dat wij als burgers afspreken welke data verzameld mag worden, hoe lang het bewaard mag worden en wie het waarvoor mag gebruiken.” Ik interviewde Sennett voor mijn ‘Great Urban Thinkers’ videoreeks over de impact van big data op de stad.
“Smart city developers talk about efficiency, citizens talk about happiness.” Volgens Amerikaan Anthony Townsend, auteur van Smart Cities: Big Data, Civic Hackers and the Quest for a New Utopia, is het de hoogste tijd dat burgers ook gaan meepraten over de smart city. Kijk hier mijn video-interview met hem.
In mijn talkshow Stadsleven lieten internetsocioloog Chris van ‘t Hof en ethisch hacker X0Dude zien hoe waardevol het hacken kan zijn: het onthult de zwakke plekken in een digitaal systeem, ook dat van essentiële infrastructuur. X0Dude liet ter plekke zien dat hij gemakkelijk een gemaal kan lamleggen. Kijk hier mijn gesprek met deze hackers in Stadsleven ‘Rampspoed’.