Vrije tijd

Vrije tijd is niet alleen een enorme industrie geworden, maar ook allerlei aspecten van ons leven worden verpretparkt. We leven in een Belevium, waarin we heerlijk rondspelen. Maar als anderen – toeristen – willen meespelen vinden we dat toch niet zo fijn.

Kijk en luister naar mijn multimediatour ‘Vrije tijd’ waarin ik samen met Hans Mommaas, directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving, boer Elmar Hoogendoorn, en Stephen Hodes, eigenaar van LaGroup, een adviesbureau op het gebied van vrije tijd, de verpretting van onze omgeving onderzoek.

Etalage:

We zijn onvermoeibaar op zoek naar leuke dingen om te doen in onze vrije tijd. De impact op onze omgeving is groot: binnenstad wordt pretpark, boerenbedrijf wordt theeschenkerij. We leven in het recronomisch landschap; het kikkerlandje verandert in een onmetelijk Belevium. Lees hier het slothoofdstuk ‘Het Belevium’ uit mijn boek ‘PRET! Leisure en Landschap’.

Waarom zouden mensen in een sociale woning niet ook een graantje mogen meepikken van de inkomsten uit Airbnb? Hiermee gooide Amsterdams burgemeester Van der Laan tijdens de laatste editie van HEYU Urbans, mijn reeks van zes talkshows voor de OBA naar aanleiding van Nederlands EU-voorzitterschap, de knuppel in het hoenderhok – tot Kamervragen aan toe. Kijk hier het fragment uit het interview terug waarin Van der Laan zijn opvallende uitspraak deed.

De toerist van nu zoekt vooral de ‘authentieke’ ervaring. De stadsbewoner die voor zijn huis de krant zit te lezen, wordt daarmee figurant in andersmans toneelstuk. Maar toeristen zijn ook open en nieuwsgierig. ‘De Homo toeristicus is een beter mens’, noemde ik het in mijn essay voor de Groene Amsterdammer.